середа, 3 лютого 2021 р.

Година пам'яті,присвячена Героям Крут

 Світова історія знає багато жертв в ім’я ідей, але аналогічної Крутам не було.


29 січня 1918 року біля невеличкої станції Крути на Чернігівщині сталась трагедія, яка сколихнула, пробудила всю Україну. У цей день жменька юнаків у нерівному бою віддала своє життя, але відстояла честь України.
У філії «Підлісецький ЗЗСО І-ІІ ст. – ЗДО» ОЗ «Мостиський ЗЗСО №2 І-ІІІ ст.» (завідувач Пемпусь І.В.) було проведено годину пам’яті, присвячену тим трагічним та одночасно славним подіям, які відбулися 103 роки тому.
Учні 8 класу під керівництвом вчителя історії Пемпуся Д.В. пригадали всім про перебіг самого бою 29 січня, який відбувся між жменькою юних захисників своєї держави та понад чотирьохтисячною армією червоного ката Муравйова. Також нагадали обставини, в яких відбувалося становлення молодої Української держави, яка опинилася між двох вогнів.
Крім того виховна година супроводжувалася читанням поезій, було виконано пісню «Над землею тумани», присутні переглянули відеофільм про погляд на ці події із сьогодення. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять за заглибими героями нашої незалежності.
В кінці виступу вчитель ПемпусьД.В. наголосив на тому,що історія повторюється. Сьогодні ми маємо фактично туж ситуацію коли ворог із північного – сходу намагається загарбати Україну у власне коло впливу. Нам знову допомагають сусіди із заходу. Наші герої як майже століття тому гинуть заради кращого життя нащадків. Памятайте їх подвиги так само, як не забуваймо подвиги героїв Крут.
У лави, браття! В нас мета єдина!


До неба синьо-жовті прапори!
Хай незалежна буде Україна!
Нам не страшні прокляті вороги!
Під Крутами боролися завзято!
Під Крутами свою пролили кров!
І жертв таких в історії багато,
Але ніхто мій нарід не зборов.
І не один у тім бою поліг,
А цілих триста не вернулись в хату.
Не стали знов на батьківський поріг.
Про вас ми будем завжди пам’ятати.




Немає коментарів:

Дописати коментар